• icon industriĆ«le automatisatie
  • icon industriĆ«le automatisatie
image
image

3IF.be is een Vlaamse initiatief ondersteund door het Vlaams Agentschap voor Innovatie en Ondernemen (VLAIO), in de eerste plaats gericht naar de Vlaamse manufacturen, productiebedrijven en gerelateerde organisaties. 3IF.be brengt op een collectieve manier inzichten voor digitale transformaties, industrie 4.0, industrial iot en industrial internet. 3IF.be is een samenwerking tussen LSEC vzw en Sirris vzw. 3IF.be kan rechtstreekse ondersteuning bieden aan een 50-tal innovatieve bedrijven die de digitale transformatie willen inzetten. Onze teams verlenen bijstand bij het business concept, de scoping, definiëring en ontwikkeling van proof of concepts. De adviseurs treden op als partners om het concept te ontwikkelen en tot uitvoering te brengen. Het kosteloos advies van 3IF.be dient te leiden tot de ontwikkeling van een aantal referentiecases, die via 3IF.be worden gepubliceerd. De gids "Uitdagingen en Benaderingen voor Digitale Transformatie van Productie," ontwikkeld door 3IF.be bevat heel wat business case materiaal, referentiedocumentatie en suggesties voor aanpak van het project De gids wordt aangeboden aan bedrijven tijdens een eerste informeel bezoek van onze adviseurs. Neem snel contact voor een afspraak.

Meer informatie over 3IF.be zelf vindt u onderaan deze pagina, of in de respectievelijke pagina's van de 3IF.be website.

Starten met Industrie 4.0 of Industrial Internet, dan kan je aan de slag met deze documentatie, of een algemener zicht op het starten met digitaliseren die je kan gidsen in de wereld van Digitale Productie. Bijkomende documentatie vind je in de kennisbank. 

 

3IF.be webinar over IoT Identities met ForgeRock op 24.06.202 (update 10.06.2020)

Slimme sensoren, mobiele toepassingen, geconnecteerde auto's, drones, mobiele beveiligingscamera's ... we staan er niet meer bij stil, maar het toenemende aantal geconnecteerde toestellen neemt gestaag toe. Koppelen van de toestellen aan online eigenaars, zal steeds belangrijker worden. In deze sessie gaat Gerhard Zehethofer, Vice President IOT & Manufacturing bij ForgeRock dieper in op de uitdagingen dat zich stelt en waarom het zinvol is omdaar een beheerssysteem voor te plaatsen. 

3if Webinars ForgeRock Gerhard 20200624 copy

Bezoek het overzicht van onze 3If.eu webinars.

 

3IF.be over Cybercrime op Factory 4.0 met POM West Vlaanderen en Sirris (update 10.06.2020)

Testimonial "1 week down by ransomware" - Geert Ostyn – Picanol, Cybercriminality in Europe - Ulrich Seldeslachts - LSEC, Learnings from the ICI 4.0 testing ground - Kurt Callewaert & Tijl Deneut - IC4-Howest-UGent

Livestorm platform. 

 

3IF.be proeftuin nodigt uit : worldclassmaintenance - proeftuin Campione (update 25.05.2020)

Op de 3if.eu pagina's worden de 3if.eu webinars gelanceerd vanaf begin april. Om de twee weken proberen we een expert aan het woord te laten, of inzichten te bezorgen over mogelijkheden voor digitalisering. Gaande van best practices, een inzicht in de proeftuinen (fieldlabs) en use cases voor condition based maintenance, en andere activiteiten. 

Bezoek het overzicht van onze 3If.eu webinars.

3if Webinars WCM PaulVanKempent 20200610 

 

  

 

LSEC Industrial Cybersecurity & NIS Directieve webinars  (update 01.04.2020)

Every week, from April 14th our partner LSEC will be showcasing different aspects on industrial cybersecurity. With contributions from Engie Cybersecurity, ABB Industrial, Phoenix Contact, Secudea, Toreon, Microsoft, FireEye, Trend Micro, Lansweeper, ... 

Go to the LSEC webinars page for registration or watch the video recordings. 

THEME page banner N IAS 

Eerste TRINITY Open Call sluit af met meer dan 115 aanvragen (update 17.03.2020)

De Digital Innovation Hub 3if.be is een lid van TRINITY en ondersteunde een reeks Vlaamse bedrijven om deel te nemen aan de eerste Open Call die tot 300.000 EUR financiering biedt voor innovatieve projecten voor agile manufacturing. Laat je inspireren door de use cases en bereid je voor op de volgende reeks eind 2020, begin 2021. Contacteer ons bij 3if.be vrijblijvend om je te laten ondersteunen. 

 

3IF.be samen met FactorySense op INE 2020 (update 03.03.2020)

Het Indumation Networking Event is een tweejaarlijkse informele bijeenkomst in de Brabanthal in Vlaams Brabant, waar de betere leveranciers voor digitalisering met een hapje en een drankje mekaar kunnen ontmoeten. 
3if.eu en FactorySense waren aanwezig en konden je talrijk nog de hand schudden, daags voor de lockdown. 

Enkele sfeermomenten

  

3IF.eu en LSEC voor TRINITY op het European Robotics Forum 2020 (update 01.03.2020)

Ondertussen al voor het tweede jaar op rij wordt 3if.be en LSEC uitgenodigd om de sessie rond Security for Robotics voor te zitten. Van op de eerste plaats kunnen we rapporteren over de mogelijkheden door robotisering voor Agile Manufacturing. Met het zicht op de toenemende digitalisering en autonome productiebedrijven is dat een must. 

ERF2020

 

3IF.be samen met FactorySense op ABISS 2019 (update 03.10.2019)

 

 

3IF.be lanceert FactorySense bij Kulapro nv dankzij IoT4Industrie en de EC, in samenwerking met Vlaamse partner Versasense, en het Franse Factorythings - Optimistik (update 18.06.2019)

FactorySense is het pakket dat werd ontwikkeld door de intensieve samenwerking tussen 3IF.be / anakyn samen met Versasense nv en Factorythings - Optimistik. De samenwerking was een initiatief van 3IF.be, dat zorgde voor de nodige ondersteuning en begeleiding bij Kulapro sa, een Vlaams-Waals middelgroot productiebedrijf in de houtbewerking. De bedoeling van de verschillende partners was om aan te tonen dat Industrie 4.0 ontwikkelingen ook van toepassing kunnen zijn bij kleine en middelgrote ondernemingen (KMO) en niet alleen voor grote industriële concerns moeten dienen. Met FactorySense ontwikkelden de partners een pakket van technologie en ondersteuning dat de onderneming kan ondersteunen om meer efficiënt te zijn, nieuwe markten aan te boren en groei mogelijk te maken of te versnellen. Door middel van sensoren van Versasense en het analytics platform van Factorythings - Optimistik, kunnen we analoge signalen interpreteren en koppelen aan de bedrijfsprocessen. Op die manier kunnen we de productie helpen digitaliseren en alle uitdagingen gerelateerd aan de productie in kaart brengen, om op die manier een verhoogde efficiëntie te bekomen. De installatie bij Kulapro wordt nu verder geïntegreerd aan het back-end ERP-platform en tracking en tracing, zodat er ook verder kan geoptimaliseerd worden nadat alle componenten in kaart werden gebracht. 

Voor meer informatie en een vrijblijvende evaluatie of FactorySense ook voor u van toepassing kan zijn, kan de FactorySense informatie en contact-gegevens meer inzicht brengen. 

iot4industry   europa flag

 

3IF.be organiseert eerste Cybersecurity voor Robots conferentie in Bilbao op 18-19.11.2019 (update 08.06.2019)

3IF.be in samenwerking met LSEC en Trinity organiseren met het European Robotics Forum, Alias Robotics, het Cyberseguridad platform van Baskenland en ECSO de eerste CyberSecurity for Robotics conference (CSfR 2019) in Bilbao, Spanje op 18 en 19 november. De conferentie probeert de stand van zaken op te meten van de huidige situatie en een zicht te brengen op onderzoek en ontwikkeling. Meer informatie en registratie, of voor bijdragen aan de conferentie.

CyberSecurity for Robotics 2019 Conference : https://www.leadersinsecurity.org/csfr-cybersecurity-for-robotics.html

 

3IF.be 5th Annual Conference 19 juni 2019 (updated 05.02.2019)

Voor het vijfde jaar organiseert 3IF.be de 3IF.be industrie 4.0 conferentie. Dit jaar in samenwerking met IoTConvention in Mechelen op 19 juni. 3IF.be begeleidt Belgische productiebedrijven in hun digitale transformatie naar Industrie 4.0. 3IF.be breng internationale en lokale sprekers, ervaringen en expertise bij elkaar om een interessante wisselwerking te krijgen. Met vertrouwde en nieuwe spelers, gerenommeerde sprekers en geselecteerde sectoren brengen we de enige internationale Industrie 4.0 conferentie in België. Ontmoet Red Bull Technologies en McClaren in hun gebruik van de Siemens PLM, ontdek de laatste ontwikkelingen van geavanceerde robotics en industriële systemen samen met ABB, Phoenix Contact en Siemens. Ontdek de nieuwe ontwikkelingen in Industrial IoT en 5G met Huawei en Ericsson. Maak kennis met de mogelijkheden van neurale netwerken en visuele inspectie met edge technologie. We brengen sleutelpersonen bij eindgebruikers (industriële productiebedrijven in de discrete manufacturing en de procesindustrie) en experten bij elkaar om ze bij te staan in hun transities, en zodat ze zich kunnen informeren over ontwikkelingen in de markt, business-concepten en business models, technologische mogelijkheden en toepassingen, juridische en organisatorische implicaties en hoe ze te managen.

https://www.3if.be/nl/events/171-2019-06-19-3if-annual-conference-2019-industrie-4-0-digital-transformation-iot-for-industry-2

 IoTConvention 2019 02 06 05 31 39

3IF.be lanceert Cybersecurity voor Robots (update 14.01.2019)

3IF.be in samenwerking met LSEC lanceert de activiteiten voor Cybersecurity voor robots. Robotsystemen zijn redelijk rudimentair in hun instructiesets en programmatie. Systemen zijn gerelateerd aan automatiseringstechnologie, sterk gebonden aan de specificiteiten van hun producenten en nog niet erg geavanceerd op het vlak van natuurlijke instructiesystemen. Als onderdeel van het TRINITY project en in het kader van de Europese Digital Innovation Hubs, schakelt LSEC en 3IF.be haar expertise in om de integratie en installatie van robots beter te beveiligen. Contacteer ons indien u geïnteresseerd bent in een vrijblijvend onderzoek van uw robot-systemen in het kader van cybersecurity binnen uw productie-omgeving, en op welke manier ze eventueel beter beveiligd kunnen worden. Onze experten bespreken graag met u de mogelijkheden. In de loop van 2019 zullen voor middelgrote en kleine bedrijven in het kader van TRINITY ook nieuwe robotiseringprojecten kunnen worden voorgesteld ter financiering van hun ontwikkeling door TRINITY en Europa in het kader van een Open Call. 

Contacteer robots @ 3if.eu of bel vrijblijvend naar +32 16 32 8541 voor een afspraak en een gratis cybersecurity assessment van uw robotpark.  

Meer over TRINITY.

TRINITY right

 

 

3IF.be op Indumation 2019 (update 01.01.2019)

Bezoek 3IF.be in Hall 5 op Indumation. Ontmoet enkele van onze experten en bespreek hoe 3IF.be kan ondersteunen bij de digitale transformatie van de productie. 3IF.be zorgt voor begeleiding van het kaderpersoneel en productieleiding door adviesverlening. Op Indumation stellen we onze Digital Innovation Hub diensten voor, presenteren we enkele van de Proeftuin Condition Based Maintenane resultaten en kan u kennis maken met enkele van onze kits en ontwikkelingen. We presenteren onze planning voor de Industrie 4.0 trainingen en certificaten en kunnen bespreken op welke manier we een aangepast trainingsprogramma kunnen voorstellen voor uw organisatie. We kunnen ook FIWARE en International Data Spaces toelichten. We introduceren tenslotte het TRINITY activiteiten en nodigen kleine en middelgrote bedrijven uit om zich voor te bereiden voor een robotiseringsproject, dat door TRINITY gefinancieerd kan worden vanaf het najaar 2019.  Binnen TRINITY zal 3IF.be instaan voor de Cybersecurity evaluaties en ontwikkelingen.  3IF.be zal ook te zien zijn tijdens het expertprogamma in het kader van de Connected Factories en de mogelijkheden van de resultaten van Europese onderzoeksprojecten, bij de presentatie van de stand van zaken van robots in 2019 en bij de security voor industriële controlesystemen, IIoT tot in de cloud. 

Voor meer informatie over Indumation en de expert classes, bezoek : http://www.indumation.be/nl/expertclasses

Meer over de 3IF.be Digital Innovation Hub, bezoek : http://s3platform.jrc.ec.europa.eu/digital-innovation-hubs-tool/-/dih/2468/view

indumation 2019 02 06 06 09 08 

 

3IF.be introduceert zes nieuwe installaties van de Condition Based Maintenance proeftuing
(update 15.12.2018)

Samen met partners Versasense, Cloudgate, EyeWatch en AllThingsTalk realiseerde 3IF.be nog zes bijkomende fieldlabs bij productiebedrijven als demonstrators voor het opschakelen van de digitalisering. Andere partners zijn Yazzoom, Factry, FactoryThings en Intrinsic-ID. Use cases bestaan uit het beheren van CNC productiemachines, analyseren van stromen, het beheren van een drive train, bijhouden van traag roterende drums en inspectie op de productielijn. Samen met haar technologiepartners en een heleboel ervaring rond Maintenance gaan onze field engineers de productievloeren ondersteunen met hun digitale transformatie proof of concepts. 

Neem contact voor een installatie van een fieldlab in uw productie omgeving : fieldlab @ 3if.be.

 

3IF.be Annual Conference (updated 14.09.2018)

De jaarlijkse 3IF.be conferentie vond dit jaar plaats op 11 en 12 september in Quartier Papier, in Zaventem.  Dit jaar gericht naar praktische ervaringen rond digitalisering, zoals de 3IF.be experten vaststellen in hun gesprek met verschillende Vlaamse ondernemingen. De uitdagingen gaan verder dan de business challenge, nu de meeste productiebedrijven een latente interesse hebben om van start te gaan met Industrie 4.0, IoT en in een ontwikkeling naar Factory of the Future. 3IF.be conference brengt enkele inspirerende sessies, toegang tot technologische expertise en mogelijkheden en een inzicht in digitale platformen en hun ontwikkelingen. De conferentie is gratis voor productiebedrijven. Toegang is beperkt tot eindgebruikers en in bepekrte mate integratoren en vendoren, maar iedereen is van harte welkom. 

https://www.3if.be/nl/events/136-2018-09-11-3if-annual-conference-2018-internet-of-things-digital-transformation-for-industry

Header 3IF Conf 2018 2

Voor verdere ondersteuning vanuit 3IF.be neem contact op voor een afspraak voor een vrijblijvende assessment van 3IF.be op ikwildigitaal@3if.be  of voor de 3IF.be Fieldlab die met een reeks van sensoren en technologie een Proof of concept komt installeren fieldlab@3if.be.

Voor opleidingen kijk even naar het programma, of vraag een inhouse opleiding aan bij trainingi40@3if.be 

 

3IF.be gaat voor cybersecurity in Robotica (update 13.08.2018)

Samen met Vlaamse partner Flanders Make en een twintigtal internationale experten rond Robotica onder leiding van het Finse TUT/TAU, zal 3IF.be zich in de komende jaren verder specialiseren in Cybersecurity voor robotics. Op basis van het werk binnen 3IF.be Vlaanderen als Digital Innovation Hub en het securitywerk (Security Framework) binnen Connected Factories, passen we de expertise toe op de robots. 

Contacteer ons voor meer informatie en deelname aan de Digital Innovation Hub via robots @ 3if.be

 

Cybersecurity for manufacturing environments (update 17.07.2018)

Jointly organized by 3IF.be, LSEC, EFFRA and ECSO, the two public private partnerships and the European Commission's DG Connect will co-host a workshop centred on cybersecurity for manufacturing environments (17 October, Brussels). The workshop will draw attention to the fundamental importance of cybersecurity challenges in manufacturing environments and where they are not yet fully recognised and addressed.

Please visit the information page and link to registration for more information. 

 

Beveiliging van de Industriële Digitale Transformatie bij IE-NET (update 17.07.2018)

Samen met de Expertgroep Regeltechnieken van IE-NET, houden we een avondsessie rond beveiliging. Met de introductie van digitalisering en internet overal komt natuurlijk ook opnieuw de uitdaging voor de beveiliging. Cybersecurity is complex en uitdagend. Door het afwegen van mogelijke risico’s, het in kaart brengen van de infrastructuur, het toepassen van enkele fundamentele beveiligingstechnologieën kom je al ver. 

De registratiepagina en meer informatie bij IE-NET. 

 

3IF.be Fieldlab eerste Proof of Concepts geïnstalleerd (update 15.03.2018)

Samen met partner Versasense is 3IF.be fieldlab installaties bij productiebedrijven aan het opzetten om productiebedrijven te digitaliseren. Andere partners zijn Yazzoom, AllThingsTalk, Factry, FactoryThings en Intrinsic-ID. Met deze technologiepartners en een heleboel ervaring rond Condition Based Maintenance gaan onze field engineers de productievloeren ondersteunen met hun digitale transformatie proof of concepts. 

Neem contact voor een installatie van een fieldlab in uw productie omgeving : fieldlab@3If.be 

 

3IF.be op ARC Industry Forum 2018 in Barcelona (update 12.02.2018)

Het jaarlijkse forum vindt plaats in Sitges en is de verzamelplaats voor expertise delen tussen digitale transformatieleiders. Onder het expertadvies van ARC, een van de belangrijkste industrie-adviseurs, zal ook dit jaar een tweedaagse ondersteuning bieden aan de belangrijkste evoluties van digitale transformaties. Met deelname van globale spelers zoals DOW, Dupont, Kaeser en talloze andere uit zowel proces, discrete, maak-, voeding en andere sectoren. 3IF.be en partner LSEC zijn opnieuw gevraagd om de Security Track te begeleiden. Daarom kan 3IF.be ook enkele gasten uitnodigen voor de conferentie. 

U kan zich aanmelden via arcindustryforum at 3if.be of rechtstreeks inschrijven bij ARC Industry Forum Europe.  

 

3IF.be gebruikersgroep voorzitter Reynaers Aluminium wint Factory of the Future Award 2018 (update 06.02.2018)

Op 6 februari maakte MadeDifferent de nieuwe lichting Factories of the Future 2018 bekend. Onder de winnaars bevindt zich ook Reynaers Aluminium. De video hierbij maakt ondermeer duidelijk waarom. De uiteindelijke winnaars waren : Borit, Reynaers Aluminium, Dekeyzer-Ossaer en Lantmännen Unibake. Ook Newtec, Continental en Provan hernieuwden hun deelname en zullen de komende drie jaar eveneens de prestigeuze titel blijven dragen. De Factories of the Future awards wordt toegekend na een onderzoek door MadeDifferent op de 7 transformatielagen die MadeDifferent beschrijft. 3IF.be-partner Sirris is een van de evaluatoren en organisatoren van de Factories of the Future awards. Al de winnaars kenmerken zich door een doorgedreven zin in het gebruik maken van nieuwe technologiëen, ondersteuning naar personeel en eventueel gebruik maken van nieuwe materialen voor hun productie verder te verbeteren. 

 

3IF.be lanceert de 3IF.be Fieldlab (update 06.02.2018)

Eind december 2017 gaf Vlaams Minister van Innovatie, Werk en Sport Muyters zijn zegen over de de start van zeven Vlaamse proeftuinen. De 3IF.be proeftuin (Fieldlab) is gebaseerd op de veldervaringen van 3IF.be bij de Vlaamse productiebedrijven en voorziet in de ondersteuning ter plaatse van de connectie met machines in de productiebedrijven om aan slim onderhoud te kunnen doen. Onderhoud op basis van bepaalde voorwaarden, in tegenstelling tot continu onderhoud of dat te kostelijk wordt. Op 6 februari werden de initiële partners waarmee de proeftuin wordt uitgevoerd voorgesteld : Versasense, AllThingsTalk, Yazzoom, Factry en FactoryThings. De Fieldlab zal ook de internationale band onderhouden met Nederland en Duitsland en de Vlaamse digitale spelers die deelnemen in de Industrial Data Space. 

Voor meer informatie en deelname aan de Fieldlab, contacteer fieldlab at 3if.be.

 

Industrie 4.0 training en Industrie 4.0 Driver License (update 30-31.01.2018)
Op  30 en 31 januari organiseerde 3IF.be al haar derde Industrie 4.0 training van het afgelopen jaar. De training werd samengesteld met een team van internationale experten op het vlak van Digitale Transformatie en Industrie 4.0 uit Duitsland, Zweden, de VS, Nederland, Zuid Korea en België. 3IF.be organiseert de training in 2018 zes keer in België en zes keer in Nederland. Het is telkens een tweedaagse die na de drie volledige sessie kan leiden tot het bekomen van een Industrie 4.0 driver license. Deelnemers zijn vaak transformatiebegeleiders in de organisatie, die ook intern als aanspreekpunt kunnen dienen om de transformaties te begeleiden. 

Voor de volgende reeks in Gent op 11 en 12 april (deel 1) kan u zich alvast inschrijven.  Wenst u liever deel te nemen in Breda, dan is dat op 14 en 15 mei

 

3IF.be Industrie 4.0 en Industrial Internet Ecosystem (update 01.11.2017)

Via marketintelligence.3if.be/actors kom je terecht op een overzicht van verschillende leveranciers van oplossingen, diensten, alsook organisaties die een tranformatieproject hebben opgestart of vervolledigd hebben. De toegang en deelname aan het platform worden ter beschikking gesteld door 3IF.be en bieden de mogelijkheid om verschillende partners toe te voegen. Na een kwaliteitscontrole door 3IF.be worden ze publiek beschikbaar gesteld. 

explore 3if

 

3IF.be op Design Automation & Embedded System (11-12.10.2017)

Tijdens het jaarlijkse Design Automation & Embedded Systems Event georganiseerd door FHI Nederland, nemen ontwikkelaars en toepassers van embedded systems kennis van de laatste technologieën en wisselen zij visies en ervaringen uit met vakgenoten. Voor productiebedrijven geïnteresseerd in nieuwe ontwikkelingen inzake componenten die industriële machines aansturen, of componenten die mee in hun productontwikkeling van slimme toestellen passen is het lezingenprogramma thema's: FPGA, Security, Internet of Things, Electronic Design & Production en Embedded zeker interessant. Vlaamse productiebedrijven kunnen deelnemen in Mechelen op 11 oktober of op 12 oktober in Den Bosch. Zeker interessant zijn bijdragen zoals betrouwbaarheid (IMEC, Geert Willems), Gateway platforms voor IoT (Marco Barbato, Texim Europe), Time Sensitive Networks (Microtron, Geert Bracke) en vele andere. 

Voor meer informatie, het volledige programma en inschrijvingen:

Design Embedd 2017 09 15 08 47 44

 

3IF.be ondersteunt actief het Vlaamse Industrie 4.0 initiatief (update 01.06.2017)

Samen met de Vlaamse Overheid, VLAIO, Flanders Make, Flanders Food, Sirris, Agoria, IMEC, LSEC, Centexbel, VOKA, Catalisti, Unizo en Ovam, ondersteunt 3IF.be het initatief van VLAIO en Vlaamse Overheid om de verschillende initatieven in Vlaanderen kracht, raad en daad bij te zetten, door ondermeer de verschillende initiatieven bij mekaar te brengen en mekaar te versterken door een eenduidige boodschap naar Vlaamse bedrijven te richten dat de digitale transformatie, made different, factories of the future en nieuw manieren van produceren en werken een uitdaging zijn voor de hele markt. 
3IF.be brengt een zicht in verschillende interessante cases, belangrijke evenementen en brengt een zicht op de beschikbare expertise en ervaringen. 

 

Een (niet zoverre) toekomstbeeld van een productie-omgeving. 

banner 2017

23 mei 2017, de jaarlijkse 3if.be conferentie (23.05.2017)

De jaarlijkse 3if.be conferentie stond in het teken van digitalisering in industriële omgevingen en bij productiebedrijven. Internationale experten en lokale praktijkervaringen werden afgewisseld met interactieve discussies . De 3if.be conferentie besprak de van de ontwikkelingen vanuit de Vlaamse overheid om Industrie 4.0 ook in Vlaanderen te ondersteunen. 3IF.be richt zich in de eerste plaats op digitale transformaties van productiebedrijven en ondersteunt oplossingenleveranciers om zich beter te oriënteren naar de noden van de nieuwe uitdagingen, en werkt samen met Agoria en Sirris de drijvende krachten achter MadeDifferent en de Factories of the Future awards. 3if.be zal dit jaar aparte onderdelen behandelen om industriële spelers op een geïnformeerde manier de juiste keuzes te laten maken tussen : business modellen, digitale platformen, connectiviteit, architectuur, beveiliging, analytics, cloud platformen, internationale initiatieven, integratoren en juridische uitdagingen .. op basis van best practices en ervaringen. Verschillende keynote sprekers met internationale achtergrond werden aangezocht. Vlaanderen werd op die manier weer een stukje verder op de digitale fabriekenkaart in Europa geplaatst. 

Voor het uitgebreidere programma en het downloaden van de gebruikte use cases en documentatie, staat op de agendapagina van de jaarlijkse 3if.be conferentie.

Een uitgebreid verslag wordt eerstdaags toegevoegd aan deze pagina. 

 

arc europe forum

ARC Forum Europe in samenwerking met 3IF.be (16 - 17.05.2017)

Het ARC Forum is de jaarlijkse bijeenkomst van afgevaardigden van prodcutiebedrijven en industrie, die samen met de analysten en experten van ARC discussiëren over de uitdagingen en mogelijke oplossingen en benaderingen. Het forum vindt dit jaar plaats in Barcelona op 16 en 17 mei. Het centrale thema is het realizeren van de digitale onderneming, van de industrie in transitie. Daarom ook dat 3IF.be samenwerkt en actief zal deelnemen aan de activiteiten. Bedrijven in het 3IF.be netwerk zijn welkom om deel te nemen. 
Voor meer informatie : ARC Forum Europe - Barcelona.

3if.be start met de opleiding Industrie 4.0 (15-16.06.2017)

De ontwikkelingen van Industrie 4.0 zijn nog maar moeilijk te volgen. 3IF.be teamde daarom op met een Duitse partner om een cursus Industrie 4.0 aan te bieden. Het curriculum bestaat uit de verschillende componenten waaronder basics van industrialisatie, big data, IoT, integratie, productie 4.0, logistiek 4.0, onderhoud, kwaliteitsbeheer, ondersteunende systemen, samenwerking mens-machines, MES 4.0, additieve productie ontwikkeling, voorbereiding en examen industrie 4.0 voor een certificaat (en industrie 4.0 rijbewijs). 

 Schrijf je nu in voor de opleiding Industrie 4.0, de plaatsen zijn beperkt. Kostprijs bedraagt 1500 € per deelnemer. 

 

CBInsights presenteert Industrial IoT startups om te volgen (14.05.2017)

Marktanalyst CBInsights, die verschillende kapitaaltransacties in het oog houdt, ondermeer in het domein van Internet of Things, en ook Industrial IoT heeft ondermeer vastgesteld dat er heel wat interessante ontwikkelingen plaatsvinden in het domein van Industrial IoT, waar sensoren, platformen, analysesystemen en specifieke technologie voor de productie-industrie in een waardeketen worden gebundeld.

Laat je inspireren door de Industrial IoT startups, via CBinsights. 

CBInsights IIoT MapFinal 2

 

Welkom op Indumation 2017 - Industrie 4.0 in Vlaanderen (08.02.2017)

3IF.be zal voor de eerste keer deelnemen op Indumation met een eigen actieve stand.0 Je vindt ons in de buurt van de ingang. Onze adviseurs spreken u aan om snel te evalueren of er interesse en affiniteit is in uw organisatie om de digitale transformatie in te zetten. In de loop van het voorjaar komen we bij u langs om een kosteloze eerste evalutie te maken. Je vindt er ook een demonstratie van Augmented Reality op basis van de Industrie 4.0 ontwikkelingen bij Reynaers Aluminium. De stress-relief kan u helpen bij het kiezen van Industrie 4.0, Industrial Internet, Industrial IoT via MadeDifferent of 3IF.be zelf. We bieden een waaier van diensten en mogelijkheden, die je kan achterlaten bij de verantwoordelijken van de organisatie. 3IF.be zal ook 2 panels faciliteren tijdens Indumation, rond de Vlaamse toepassingen en de ontwikkelingen van Industrie 4.0 in Vlaanderen.

Voor meer informatie en inschrijvingen : Indumation 2017.  

3IF Vuforia 2017 02 07 15 34 32

Download de 3if.be Augmented Reality App om de AR (augmented reality) demonstraties te zien die werden ontwikkeld voor Indumation, op basis van de 3IF.be App en Vuforia. 

3IF.be gasten tijdens Indumation (09.02.2017)

Neem deel aan de discussie op Indumation op donderdag 9 februari tijdens de Expert klassen, . 

Paneldebat 1 : Industrie 4.0 in Vlaanderen, initiatieven en internationale samenwerking.

Sinds Indumation 2015 is Industrie 4.0 een ingeburgerd concept in België. Belgische bedrijven kennen de term, maar zijn soms minder vertrouwd met de inhoud ervan. Nochtans zorgen de Belgische federaties en Vlaanderen steeds meer voor een proactieve ondersteuning van de ontwikkeling van hun respectievelijke bedrijven. Het belang van connectiviteit en internettechnologie voor de ontwikkeling van producten en bijhorende diensten wordt dagelijks duidelijker. Maar er bestaan veel verschillende interpretaties van termen, net als veel accentverschillen. Tijdens deze sessie zal de Vlaamse samenwerking met het Platform Industrie 4.0, evenals het initiatief van de Duitse overheid, worden aangekondigd en toegelicht. Belangrijkste thema’s: Industrie 4.0 in Vlaanderen, raakpunten en samenwerking met Duitsland; ondersteuning voor Belgische bedrijven vanuit het middenveld en door de overheid; mogelijkheden voor de toekomst.Het panel bestaat uit : Plattform Industrie 4.0 Duitsland - vertegenwoordigd door Kai Peters (DE), Sirris, Rik Vanhevel (BE), Centexbel, Stijn Devaere (BE), FISCH, Luc Van Ginneken (BE) en wordt gemodereerd door 3IF.be, Ulrich Seldeslachts (BE).

Paneldebat 2 : Industrie 4.0 en Digitale Transformaties in Vlaanderen, cases en ontwikkelingen

Wat hebben Belgische bedrijven zoals Reynaers Aluminium en Vlaamse vestigingen van Continental, Case New Holland met elkaar gemeen op het vlak nieuwe ontwikkelingen? Ondersteuning van bestaande klanten, uitbreiding naar nieuwe markten, doorgedreven automatisering, efficiënter omspringen met materiaal en nieuwe diensten. Digitale transformatie vereist naast de zin om te innoveren en te veranderen, natuurlijk ook een doel, een plan, de juiste mensen en middelen.
Veel succesverhalen zijn dan ook het resultaat van vallen en opstaan, het uitproberen van verschillende projecten en ontwikkelingen en een constant streven naar vernieuwing. Enkele voorbeelden en recente ontwikkelingen, wat deze de bedrijven hebben opgebracht en hoe ze die georganiseerd hebben: kortom succesverhalen en best practices voor digitalisering en smart manufacturing. Het panel bestaat uit: Reynaers Aluminium, Wim Van der Borcht, Movilitas, Mark Blekking, Case New Holland Industrial, Vik Vandecaveye, en wordt gemodereerd door 3IF.be, Ulrich Seldeslachts.

De presentatie kan je vinden via de Knowledge Base. De video's van de use case van CNH Industrial en Reynaers eveneens. 

Industrie 4? Start Hier! (10.01.2017)

2017 wordt het jaar van Industrie 4.0 activiteiten in Vlaanderen. We starten dit jaar met verschillende inspiratieworkshops in samenwerking met de lokale VOKA-partners in hun respectievelijke regio's. 3IF werkt momenteel aan transformatieplannen voor een 20-tal Vlaamse manufacturen, om hen te begeleiden in hun digitale transformatieproces. Dat houdt in dat we door enkele gesprekken met uw organisatie, samen met onze adviseurs een vrijblijvend concept voorstellen die op korte- en middellange termijn inzetbaar zijn, met impact op de bedrijfsactiviteiten. We doen gezamenlijk een eerste evaluatie, ondersteund door onze online assessment die de Industrie 4.0 filosofie volgt. De resultaten worden besproken met de zaakvoerders, productieleiding en ICT-afdeling van de organisatie. Het resultaat moet kunnen leiden tot een projectplan dat intern of met externe partners kan worden uitgevoerd. Is uw onderneming actief in productie, geïnteresseerd en geëngageerd om de digitalisering aan te vatten, een Vlaamse middelgrote onderneming, neem dan snel contact voor een afspraak. De plaatsen zijn beperkt tot een 50-tal bedrijven.  

Industrie 4.0 discussie met gebruikers en leveranciers (01.12.2016)

3IF.be werd uitgenodigd door partner FHI in Nederland om te spreken over Industrie 4.0 voor een aantal van haar leden machinebouwers en leveranciers van industriële componenten, samen met enkele eindgebruikers. De discussie en het gesprek nadien landden op het begrip dat er ook meer is dan het concept van de vierde industriële revolutie, door de ontwikkeling van de referentie-architectuur RAMI vanuit het Plattform Industrie 4.0 in Duitsland. Meerdere bedrijven zien de elementen die de 4de industriële revolutie bewegen als een opportuniteit, maar toch zeker ook als een duidelijke bedreiging. De link met de beveiliging werd veel gemaakt. De presentatie is beschikbaar. De discussie zal worden gedeeld met de 3IF gebruikersgroep. 

Naar een Vlaamse Industrie 4.0 (29.11.2016)

LSEC en Sirris, de organisaties achter 3IF.be namen deel aan de bijeenkomst georganiseerd door VLAIO (het Agentschap voor Innovatie en Ondernemen) van de Vlaamse overheid, in samenwerking met verschillende organisaties in Vlaanderen die actief zijn in de ondersteuning van de Vlaamse bedrijven naar de toekomst van de industrie. Organisaties zoals Centexbel, WTCB, Sirris, LSEC, Essencia, Flanders Food, IMEC-iMinds, KU Leuven, VUB, U Antwerpen, Flanders Make, ... zaten samen in de discussie. Op basis van de discussie zal VLAIO een beleidsprogramma ontwikkelen voor de Vlaamse Overheid ter uitvoering van de VISIE 2050 van de Vlaamse regering.3IF.be verzamelde eerder de verschillende Vlaamse initiatieven op de website Industrie40.vlaanderen

Veiligheidsdepartement van de VS over IoT (18.11.2016)

Naast de bezorgdheid over de nieuwe Amerikaanse president, wordt er ook heel wat gedebatteerd in de VS en Europa over de impact van IoT en de beveiliging ervan. Enkele interessante benaderingen en documenten die de bezorgdheid documenteren, een plan van aanpak voorstellen en ook duiding en strategie brengen bij één van de belangrijkste ontwikkelingen van de 21e eeuw die zich in alle sectoren afspeelt.

In het gloednieuwe NIST document 800-600 "Systems Security Engineering" wordt een gids geleverd die aanstuurt op context-gevoelige beveiliging, het document is het vlaggeschip voor Software Development en Hardware Security en hun zekerheden. (November 2016) 

Het document Strategic Principles for Securing IoT geeft een aantal basisprincipes waarin IoT zou moeten voldoen, en pointers waar er meer achtergrond in de strategie wordt gegeven. (November 2016)

De Defense in Depth is een gids voor de verbetering van Industriële Controlesystemen uitgegven in September 2016. 

Eerder dit jaar publiceerde 3IF reeds een vergelijking tussen Industrie 4.0, IoT en Industrial Internet Consortium security perspectieven. Ondermeer gebaseerd op het eerdere IIC Security Framework. 

Intelligent Sensor Networks Conference (ISN) 2016 - Eindhoven (15.11.2016)

Het belang van sensoren voor industrie, logistiek, infrastructuur, maar ook voor retail en andere toepassingen is niet te onderschatten. Sensoren zijn belangrijke schakels in de verwachtingen naar IoT. De organisatoren van IoT World in Eindhoven, organiseren nu eveneens in Eindhoven ISN, Intelligent Sensor Networks Conference. Wees erbij op 15/11 om een beter inzicht te krijgen in specfieke vereisten, toepassingen, beveiliging, praktische benaderingen en schaalbaarheid. 

Voor meer informatie, sprekers en details om te registreren, bezoek de eventpagina

Industrial Automation Security (IAS) 2016 - Leuven (08.11.2016)

LSEC organiseerde in samenwerking met 3IF.be haar jaarlijkse bijeenkomst rond beveiliging bij industriële automatisatie en industriële controlesystemen. In het Iers College in Leuven werd het belang van cybersecurity aangetoond in het kader van uitdagingen rond cyberbeveiliging, Alle bedrijven in de maakindustrie, maar ook logistiek, pharma, chemie, voeding, transport, ... beschikken over een of meerdere vormen van doorgedreven automatisering. Of ze nu zelf produceren, of productiemachines realiseren, het belang van industriële beveiliging van de systemen en de automatisatie is kritisch geworden. Bijdragen van Wurldtech (GE), ARC Web, HPE en Fox IT duidden op het belang van risicobeheer en beveiliging. De discussie onderschreef het belang van zowel bestaande traditionele "legacy" systemen, die steeds vaker verbonden worden met de buitenwereld, al dan niet met medeweten van de organisatie, als van nieuwe vormen van automatisering voor smart industrie op basis van IoT en internettechnologie. Suggesties werden gemaakt voor het beter beheersen van de uitdaging op basis van Capability Assurance en procesbeheer, alsook het verder uitdiepen van het gebruiken van Security Frameworks zoals dat van het IIC. Het belang van de interne sensibilisering werd bediscussieerd, hoe dat die kan afgedwongen worden bij de interne ontwikkelingen. Suggesties werden gemaakt waarbij de governance van de organisatie mede verantwoordelijk zou worden gemaakt, zodat een interne doorstroming beter zou functioneren. Verschillende cases werden toegelicht, ook in het licht van de recente incidenten in Ukraine en de MIRAI DDOS IoT aanval. 

Voor meer informatie, over de sprekers, over de presentaties en het downloaden van de presentaties kan u terecht op de eventpagina

3IF op ABISS - Summit (29.09.2016)

Op 29 september organiseert industrialfairs in Kortrijk in samenwerking met Agoriahttp://www.networkevent.be/abiss/nl/learningsessions. ABISS 2016 is het eerste beurs-congresplatform voor het digitaliseren van alle bedrijfsprocessen in een productieomgeving. U vindt er meer dan 50 ontwikkelaars, partners, consultants en integratoren voor de meest relevante processen in uw bedrijf. De 12 gratis learning sessions bereiden u voor op een digitaal fitte productie. 29 september 2016, van 11u00 tot 19u00, Zaal XXL, Kortrijk Xpo, Doorniksesteenweg 216 -  Kortrijk.

De 3IF.Be openingskeynote is te vinden in de kennisbank, of rechtstreeks. 

Voor het document van uitdagingen en mogelijkheden voor de digitale manufactuur, neemt u best contact met 3IF.be zodat tijdens een gesprek de mogelijkheden kunnen worden toegelicht. 

Industrial Internet Consortium lanceert het Industrial Internet Security Framework (23.09.2016)

Het IIC (Industrial Internet Consortium) lanceerde eerder deze week een referentierapport voor beveiliging van industriële netwerken. Voor organisaties die vandaag denken aan digitale transformaties en organisaties die al verschillende activiteiten hebben in het domein, blijft beveiliging een van de belangrijkste uitdagingen. Dit rapport beschouwt de beveiliging vanuit een holistisch perspectief en biedt een uitstekend kader om de verschillende componenten te benoemen en een plaats te geven. Het document kan gebruikt worden als een handleiding voor het definiëren van een architectuur, het evalueren van bestaande platformen en aftoetsen van mogelijke gebreken en veiligheidsproblemen, of als gids voor ICT-security bedrijven die zich willen oriënteren naar Industrial Internet. Het document is beschikbaar in de 3IF.be kennisdatabank

Smart Summit Londen - Industrial Internet (21-22.09.2016)

Het jaarlijkse Smart Summit evenement in London werd dit jaar bijgewoond door bedrijven zoals Airbus, Rolls-Royce, Volvo, Kone Cranes, ... die hun ervaringen met digitale transformaties deelden aan een publiek van partners, fabrikanten en technologieleveranciers. Smart Summit bracht ontwikkelingen van Smart Home, Smart Cities en Industrial Internet bij mekaar. 3IF.be was erbij om het panel rond security voor Industrial Internet inzicht en sturing te geven. Lees meer over enkele van de inspirerende cases in de wereld van industriële automatisatie van fabricage.

  

3IF op Data, the Gold of Industry's Digitisation (07.09.2016)

Orgalime (www.orgalime.org) organiseert een workshop over het thema van de datarechten van industriële organisaties. Het gevolg van de GDPR (Europese directieve voor persoonsgegevensbescherming) en de trend van digitalisering van industriële processen, leidt tot het verzamelen van gegevens uit machines. In eenvoudige omstandigheden worden die verzameld en beheerd door de fabriek. In normale omstandigheden zijn er verschillende intermediaire partijen, zoals leveranciers van diensten, partners, partijen waaraan bepaalde processen werden uitbesteed en dergelijke meer. Ook voor de productie van machines en producten die zelf gegevens produceren en verspreiden, die de fabrikant oppikt om verdere analyzes op te verrichten. Zo zijn er moeilijkheden op het vlak van eigendomsrechten, privileges, toegang of privacy in het algemeen. Een discussie die hevig wordt gevoerd op Europees niveau, waarbij verschillende partijen vinden dat de reglementering afdoende is, maar waarbij er toch wordt gewezen op nieuwe moeilijkheden. 

3IF jaarlijkse conferentie (25.05.2016)

"Goed georganiseerd, inspirerende presentaties, en interessante netwerkmogelijkheden. Tof!"

"Much better than expected, well organized, excellent discussions!"

Op 25 mei organiseerde 3IF.be haar jaarlijkse conferentie, in samenwerking met partner Agoria Automation. Met sprekers uit het binnen- en buitenland richt de conferentie zich naar het facilitateren van kennisoverdracht over de digitale transformatie bij productiebedrijven. Met meer dan 100 deelnemende Vlaamse productiebedrijven, zal de stap worden gezet naar een jaarlijks terugkerend evenement, waarbij de huidige mogelijkheden van de digitale manufactuur, de beperkingen en de uitdagingen, maar vooral ook waarom het zinvol is om de eerste stappen te zetten. 

De conferentie vond dit jaar plaats in Brussel, het Diamantcenter. 

Voor meer informatie en toegang tot de presentaties. 

3IF bij FHI (10.05.2016)

In samenwerking met de Nederlandse technologiefederatie FHI organiseerden 3IF, FHI en LSEC een evenement in Nijkerk: Cyber Security voor machinebouw en productie. 

Met de actieve medewerking van een 60-tal deelnemers hadden we een levendige discussie over de uitdagingen van beveiliging voor de nieuwe digitale manufacturen en de impact op de business, de invloed van ontwikkelingen in de kritische infrastructuur en de uitdagingen waarmee industriële controlesystemen vandaag mee geconfronteerd worden. Voor een overzicth en de documentatie. 

https://www.leadersinsecurity.org/component/jevents/icalrepeat.detail/2016/05/10/179/-/cyber-security-voor-machinebouw-en-productie.html?Itemid=326

3IF op Industrial Internet Summit (06 - 07.04.2016)

3IF nam deel aan het Industrial Internet tijdens de Smart Summit in Frankfurt. Verschillende productiebedrijven deelden hun ervaringen met Industrial Internet, IoT en Industrie 4.0.
Zowel grote producerende bedrijven zoals Caterpillar, BASF, Nestlé, Continental, Bosch, Kuka en energieproductiebedrijven zoals E-On en Eneco deelden hun ervaringen op het vlak van achtergrond, historiek, uitdagingen, realisaties en uiteindelijke resultaten van hun digitale transformatie. 

Tijdens rondetafelgesprekken werd het duidelijk dat verschillende deelnemers en vertegenwoordigers van grote en kleine- en middelgrote bedrijven voor soortgelijke uitdagingen staan. De deelnemers waren vooral "believers" die nieuwe mogelijkheden probeerden te ontdekken en te ontwikkelen in hun respectievelijke ondernemingen. Ze stuitten vooral op interne weerstand van collega's die vooral vasthouden aan traditionele benaderingen. De transitie van product naar service was daarbij een belangrijke uitdaging, waarbij een traditioneel productiebedrijf dat vooral bezig was met doorgedreven processen van ingenieurs die elk product tot op de draad ontwierpen, het hele proces duidelijk beheersen en hun manager die vooral konden worden afgerekend op het gebrek aan procesbeheersing of ingenieurskwaliteiten als het foutliep. Vandaag moet er worden gedacht aan diensten, waarbij het helemaal niet duidelijk is hoe het eindproduct er zal uitzien, en of het wel degelijk zal aanslaan. Meer interactie met klanten wordt verwacht. Teams moeten multidisciplinair zijn, mensen uit productie, samen met ict-ontwikkelaars, data-analysten en marketeers en business-leiders moeten op basis van Proof of Concepts en trial en error regelmatig samenwerken en bijsturen. Verschillende ideën zullen niet werken, maar sommige projecten zullen wel kunnen aanslaan en de verwachtte resultaten opleveren. 
Deze vorm van agile ontwikkeling is beter bekend bij ICT-bedrijven, maar in grote productiebedrijven totnogtoe minder courant. Kleinere ondernemingen hebben daarbij een voordeel. Het schaalvoordeel en naamsbekendheid van grotere bedrijven kan hierbij in hun voordeel spelen. 

Bedrijven zoals Caterpillar zijn er in geslaagd om niet alleen intern, met interne processen en diensten transformaties te realiseren, maar hebben op basis van die ervaringen die trend ook weten doortrekken naar hun producten. Dat leverde knappe prestaties op zodat het bedrijf nu ondermeer bekend staat als de "Self Driving Dump-Truck". 

{youtube}yhMy8lDZfOg{/youtube}

Meer over Industrial Internet Summit als onderdeel van de Smart Summit in Frankfurt 

Transformatie uitdagingen van Productiebedrijven in de evolutie naar Industrie 4 en Industrial Internet:

12.04.2016 : Industrial IoT toegepast. Sensoren en actuatoren zijn overal in grote hoeveelheden beschikbaar. In deze transformatieworkshop leert u hands-on hoe ze werken, wat de mogelijkheden en vooral ook beperkingen zijn van de devices. We bouwen proof of concept cases met enkele gebruikelijke platformen. Lees meer en registreer.

14.04.2016 : Manufacturing execution systemen (MES) en Industrie 4.0 of Industrial Internet maken steeds vaker gebruik van Internet op de productievloer om productie- en andere gegevens uit te wisselen met andere systemen, om de productie nauwer te laten aansluiten bij de business en soms tot bij de klant, op welke manier kunnen ze mekaar aanvullen? Lees meer en registreer. 

De digitale transformatie in 2016 (01.01.2016)

Momenteel vinden verschillende ontwikkelingen in Industrial Internet of Things (IIoT) en Industrie 4.0 vinden plaats, waaruit we een aantal voorspellingen kunnen afleiden. Het is een interessante mix van strategie en technologie die duiden op het voor verschillende disruptieve transformaties bij manufacturen.

Onze voorspellingen:
Digital Transformation, het samengebalde Industrie 4.0, Industrial IoT en Industrial Internet Digital Transformation lijkt momenteel de meest centrale benaming om aan te geven wat er gebeurt bij industriële bedrijven om IIoT, Industrie 4.0 of Industrial Internet technologie te duiden. Die drie benamingen op zich beperken immers het beeld grotendeels tot een stuk technologie, of industrie-gedreven ontwikkelingen soms vooral netwerk georiënteerd. Industrie 4.0 en Smart Manufacturing passen wat beter maar geven onvoldoende aan wat er verschillend is, en zijn te specifiek ...

Lees verder in onze blik op 2016.

3IF - Industrial Internet, Industry 4.0 and Industry IoT

3IF staat voor Industrial Internet in Vlaanderen en is een project van LSEC – Leaders in Security vzw (link www.lsec.eu) and Sirris (link www.sirris.be) om de ontwikkeling van INdustrial Internet, Industry 4.0 en Industrial Internet of Things in Vlaanderen te ondersteunen. 
Ontwikkelingen in dit domein zijn belangrijk omdat ze mee helpen vorm geven aan de fabrieken van de toekomst (Factories of the Future), de digitale manufacturen (digital factory) en de slimme fabricagetechnieken om productieprocessen anders aan te pakken.

3IF sluit aan bij de beoogde doelstellingen van de Europese Commissie, die toegang tot technologie en kennis vooropstelt, ervoor te zorgen dat we voorop blijven in digitale platformen voor de industrie. Volgens een studie van de Europese Commissie staat België - meer specifiek Vlaanderen bovenaan de Europese 27 landen naar Industrie 4.0 mogelijkheden. Alleen Finland en Duitsland  gaan ons voor omdat de productie industrie een groter aandeel op hun BNP vertegenwoordigt. Die leiderschapspositie biedt ons de kans om sneller en met betere resultaten de toekomst tegemoet te gaan. 3IF will Vlaamse bedrijven ondersteunen in die uitdaging. 

Het beoogde resultaat van 3IF is om processen effciënter, kost-effectiever, maar ook innovatiever te laten verlopen zodat ook nieuwe producten en diensten kunnen worden ontwikkeld door het inschakelen van technologie, en het gebruiken van andere gegevens. Het doel daarbij is technologieën te gebruiken die gebaseerd zijn op standaarden zoals het internet, sensoren in te schakelen om gegevens te capteren op een andere manier en rapportering, controle en integratie vlotter op mekaar af te stemmen, door bijvoorbeeld mobiele toepassingen te gebruiken.

De website biedt een inzicht in de mogelijkheden, voordelen, praktijkervaringen, voorbeelden en ook uitdagingen (EXPLORE), begeleidt een organisatie in de evaluatie in de voorbereiding naar de transformatie (EVALUATE). Vervolgens is dit platform gericht naar ondersteuning bij de transformatie van traditioneel productiebedrijf, volgens verschillende stappen naar een digitaal productiebedrijf door gebruik te maken van Industrial Internet, Industrie 4.0 en Industrial Internet of Things componenten (TRANSFORM). We richten ons daarbij niet alleen op de technologie, maar ook op het proces en de begeleiding van de mensen in dat proces. 

De samenwerking is vooral gericht naar de maakindustrie in Vlaanderen. Ook andere sectoren zijn welkom om gebruik te maken van de beschikbare expertise, ervaringen en toegang tot informatie over ontwikkelingen en mogelijkheden voor de toekomst. Een verzameling van use cases, referenties en business cases worden beschikbaar gesteld aan een brede groep van bedrijven en organisaties geïnteresseerd in de ontwikkeling van Internet of Things (IoT), slimme sensoren, cloud computing & data analyse voor industriële doeleinden. 

Bent u : 

  • een productiebedrijf, geïnteresseerd in het verkennen of toepassen van internet technologie in uw productie-omgeving; 
  • een productiebedrijfs- of manufactuur dat reeds gebruik maakt van internet technologie in uw productie-omgeving, en u wenst dat uit te breiden met sensoren en middelen voor gegevensanalyse- en technologieën;
  • een leverancier van technologie op basis van industrial internet, industry 4.0, IoT platformen of gerelateerde technologie- (Smart Manufactuing, FiWare, Digital Factory) technology - of dienstenverleners;
  • expert in het domein van digitale productie, operationale en industrieel ingenieur, ervaren met MSP en ERP-systemen voor industriële omgevingen, ontwikkelaars van toepassingen voor mobiele platformen en sensoen, ontwikkelaar voor data analyse systemen;
  • onderzoeker in een van de bovenvermelde domeinen, klaar om je expertise in te schakelen in concrete toepassingen, op zoek naar geschikte partners voor projecten en nieuwe uitdagingen;
  • een industrial internet (IIC), IoT of gerelateerd industrieel, of non-ptrofit consortium of vereniging, geïnteresseerd om deel te nemen in het partnership en klaar om expertise en ervaringen uit Europa te delen met anderen.

contacteer ons dan rechtstreeks via  Ulrich.Seldeslachts at 3IF.be, het Industrial Internet In Flanders consortium.

Bronnen : "Digitising European industry, the role of competence centers, eco-systems and regional clusters", European Commission, May 2015; http://europa.eu/rapid/press-release_SPEECH-15-4772_en.htm

Goed georganiseerd, inspirerende presentaties, en interessante netwerkmogelijkheden. Tof!

Beveiliging van de Industriële Digitale Transformatie : strategisch van belang en innovatief