• icon industriĆ«le automatisatie
  • icon industriĆ«le automatisatie
image
image

Industrie 4.0 (in het engels Industry 4.0) is een veelomvattende term die gebruikt wordt om de ontwikkelingen van de industrie aan te geven naar digitale ontwikkelingen. 

Het concept werd overgenomen door verschillende grote leveranciers van systemen voor productiebedrijven zoals Siemens, Bosch en andere. 

Vaak is het veel uitgebreider dan enkel de technologie die nodig is om de digitale manufactuur te beschrijven. 
Soms is het enkel beperkt tot het aangeven van de ontwikkeling van een standaardconcept dat omvattend is naar specifieke technieken, waaronder bijvoorbeeld afspraken over beveiliging. 

Gimelec Perspective Industrie4 FR

 

Met industrie 4.0 wordt vooral de inzet van de zogeheten 4de industriële revolutie bedoeld, die volgt op de eerdere van automatisatie en robotisering. Hierbij worden ook nu de geconnecteerde productievloer, werken met verschillende sensoren en gegevensverwerking, maar ook nieuwe materialen, 3D printing en dergelijke meer beschreven. Net zoals in de ontwikkeling van de digital factory en factory of the future, kan Industrie 4.0 worden beschouwd als een holistische term die veel meer beschrijft dan enkel technologie. 

In het kader van 3IF beperken we ons tot enkel de ontwikkelingen van het digitaliseringsprocess, op basis van internet technologie. Dat is een beperking, maar nog steeds een zeer ruime interpretatie van de mogelijkheden. Op basis van die beperking is de industriële revolutie 4, nog steeds mogelijk. 

 

 Enkele relevante documenten uit de kennisbank : 

 

 

Zoeken in Kennisdatabank

3IF on Twitter