• icon industriĆ«le automatisatie
  • icon industriĆ«le automatisatie
image
image

Registration required

You must register and log in before you can see the documents in this section.

Je moet geregistreerd en aangemeld zien voordat je de documenten in deze sectie kan zien.

pdf Digitising European Industry - Europese Commissie April 2016

Door In Beleid 1 download

Downloaden (pdf, 551 KB)

2016-Digitising-European-Industry.pdf

Digitising European Industry - Europese Commissie April 2016

In dit document stelt de Europese Commissie haar visie uiteen over het digitaliseren van de Europese productie, meer bepaald in het kader van de Europese digitale eenheidsmarkt (Digital Single Market).

De visie van de commissie is dat er innovatiemogelijkheden bestaan in producten, processen en business models. Ze duidt op het bestaan van de verschillende Europese initiatieven van de regio's, waaronder Industrie 4.0 (DE), Smart Industry (NL), Catapults (UK) en Industrie du Futur (FR), wat duidt op fragmentatie. Er is ook een verschil per industriesector. 

Volgens de commissie kunnen we ons richten op enkele sterktes waaronder enkele specfiieke sectoren. De EC stelt ook de evolutie naar waardecreatie buiten de traditionele business vast. Nieuwe ontwikkelingen vragen wel nieuwe standaarden en mogelijkheden naar interoperabiliteit. In bepaalde gevallen ook nieuwe reglementaire uitdagingen. 

De EC stelt een raamwerk voor de coordinatie van de initatieven zoals 3IF en Industrie 4.0 voor. De EC wil ook de investeringen in digitale vernieuwing ondersteunen, door R&D te helpen financieren. De idee om Digital Innovation Hubs doorheen Europa, competentiecentra te ondersteunen kan verhelpen aan de noodzaak om ook kleinere bedrijven te ondersteunen in hun ambitie naar digitaal. Daarvoor zal 500 miljoen € worden voorzien. 

Samen met de lidstaten zal de EC investeringen richten naar een publiek-private samenwerking. Om de PPP als coordinatiecentrum in te richten, met een focus om een belangrijk deel vande PPP en nationale investeringen cross-sector in gezamenlijke digitale platformen te bouwen. 

Een belangrijk initiatief van de EC is de free flow van gegevens binnen de EU, waarbij wel de idee van gegevens eigendom verder onderzocht moet worden, samen met autonome systemen en IoT. De beveiliging van toepassingen en embedded blijft een belangrijke uitdaging. 

Aandacht wordt besteed aan het menselijke aspect van de digitalisering. 

Zoeken in Kennisdatabank

3IF on Twitter